Sevdiklerimizden rengarenk canlı çiçekler aldığımız zaman hepimiz çok mutlu oluyoruz. Herkes bu hediye edilen canlı çiçeklerin hiç solmamasını ister, bunun mümkün olmadığını bilsek de.. Fakat doğru bakım ile vazoda canlı çiçeklerin ömrünü uzatabiliriz.
Gönderilen çiçeğin ve gönderen kişinin kıymetini bildiğinizi göstermenin yolu, hediye edilen çiçeğin uzun süre sağlıklı muhafaza edilmesidir. Derler ki ' Gönderilen çiçeğin ömrü, gönderen kişinin aşkını simgeler.' Bu yazımızda aşkınızın, sevginizin uzun süreli olması için adım adım kesme çiçek bakımından bahsedeceğiz..
Öncelikle eğer buket halinde bir çiçek aldıysanız ilk yapmanız gereken çiçeği rahatlatmak olacaktır. Çiçekler de diğer canlılar gibi rahatlamaya ihtiyaç duyar, bunun için
- İp veya lastik ile bağlıysa eğer çiçeğiniz hemen çıkarın ve diğer tüm ambalajdan kurtarın.
- Daha sonra çiçeğin suda kalacak kısımlarındaki tüm yaprakları bir makas veya maket bıçağı yardımıyla kesin. Bu yapraklar kesilmezse, suda çürüyecek ve kötü koku yayacaktır.
- Çiçeğinizin rahat su çekebilmesi için saplarının uç kısımlarını 3 4 cm eğimli bir şekilde kesin. Bu işlem için de maket bıçağı veya makas kullanabilirsiniz. Böylelikle suda kalacak saplardan çiçekler rahatlıkla su çekebilecektir.
- Eğer çiçeğiniz vazoda geldiyse, vazodan çıkarıp bu işlemleri tek tek uygulamalısınız. Gül gibi dikenli çiçeklerde, yapraklarla beraber dikenlerin de kesilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Vazoda çiçeğinizin uzun süreli canlı kalması için dikkat edilecek diğer husus da ; Vazo ve su miktarı
Tüm işlemleri uyguladıktan sonra temizlenen çiçeklerinizi suya koyabilirsiniz. Çiçekleriniz vazoda gelmiş olsa da önce çiçekleri çıkarıp vazoyu temizleyin. Vazo seçiminizi cam vazodan yana kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Temiz vazoya su doldururken tepeleme doldurmamalısınız. Aksi takdirde çiçeklerinizi yerleştirdiğinizde su taşacaktır ve taşan su çiçeklerinizin yaprakları yumuşatıp, çürütebilir.
Su doldururken vazonun ve çiçeklerin büyüklüğüne göre 3/4 oranında su doldurmayı tercih edebilirsiniz.
- Doldurduğunuz su oda sıcaklığında olmalıdır.
- Çiçeğinizin suyunu her gün değiştirmelisin. Her gün değiştirmeye fırsat bulamıyorsanız, en geç 2 günde bir mutlaka suyu değiştirilmelidir.
- Vazodaki suyu değiştirirken, her zaman çiçeklerinizi kontrol edin. Çiçeklerinizin su içinde kalan çürümüş yaprakları vs varsa, çiçeklerinizi onlardan kurtarın.
Suya emanet ettiğiniz çiçekleriniz, toprakla bir bağı kalmadığı için besin ihtiyacını sudan alacaktır. Bu sebeple çiçeklere özel besinleri suda eriterek ilave edebilirsiniz. Ortalama 1 litre suya 1 çay kaşığı toz şeker ilave ederek de çiçeklerinize ek besin sağlayabilir, çiçeklerin ömürlerinizi uzatabilirsiniz.
Son olarak çiçekleri doğru yerde konumlandırmak da çiçeğinizin ömrünü uzatacaktır.
Kesme çiçekler güneşi sevmezler, aksine güneş kesme çiçeklerin daha çabuk çürümesine sebep olacaktır. Çiçeğinizin ışığı dolaylı olarak alabileceği bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacakları yerde olmaları onlar için yeterli değildir. Çiçeklerinizi doğrudan klima, fan, vantilatör gibi hava akımının olduğu yerlerden uzak tutmalısınız. Ayrıca kalorifer gibi direkt ısı veren yerlerden de muhafaza etmelisiniz.
Hava akımının yoğun olmadığı, güneş ışığını direkt almadığı herhangi bir alanda vazo çiçeğinizin ömrünü uzatabilirsiniz...